Indien u klachten heeft met het plassen kunt u uw urine bij ons laten onderzoeken. Er wordt nagekeken of er wellicht een blaasontsteking bestaat. In verband met de betrouwbaarheid van het onderzoek en de eventuele afhandeling van het recept, vragen wij u de ochtendurine voor 10.00 uur ’s morgens in te leveren!
De urine geeft u af bij de assistente aan de balie.
Bij het urinepotje dient u een briefje met vragen in te vullen, die van belang zijn om te beoordelen of de urine afwijkend is.
Een blaasontsteking geeft meestal pijn bij het plassen. Het kan zijn dat u vaak naar het toilet moet en dan telkens kleine beetjes plast. Sommige mensen hebben aldoor het gevoel dat ze moeten plassen. Een blaasontsteking kan een drukkend of pijnlijk gevoel in uw onderbuik of in uw rug veroorzaken. De urine ruikt soms onaangenaam of is troebel. Soms zit er bloed in de urine. Bij kleine kinderen zijn huilen of koorts soms de enige verschijnselen van een blaasontsteking, bij oudere mensen kan onbekende verwardheid duiden op een blaasontsteking.
Brengt u voor onderzoek alstublieft een ‘gewassen plas’ (ochtendurine): maak eerst de plasopening goed schoon met water (geen zeep gebruiken), plas dan een beetje uit, vang het middenportie van de urine op in een schoon potje, het laatste beetje plast u weer uit in het toilet.
Na onderzoek van de urine wordt de diagnose gesteld door de huisarts, deze bepaalt of medicijnen noodzakelijk zijn.